RSS
wtorek, 26 marca 2013

i przechodzimy do meritum.... czyli to co prawdziwe Tygrysy lubią najbardziej:) zapiekanka porow-łososiowa. Coś - danie - które z Mężem uwielbiamy! więc skoro miałam smaka - przystąpiłam do dzieła :)

 

Zapiekanka porowo-łososiowa

 

porowa

 

Składniki:

 

paczka ciasta francuskiego

dwa pory

paczka fileta z łososia

dwa jajka

śmietana 18% - 300ml

trójkącik serka Brie ok 10dag

sól, pieprz

 

Przygotowanie:

 

zawsze zaczynam od podsmażenia pora na patelni, pokrojonego w prążki doprawionego tylko solą i pieprzem. W tym czasie rozgrzewam piecyk do 180 stopni. Gdy się rozgrzeje wkładam naczynie wylepione ciastem francuskim z każdej strony. Trzymam to ciasto tak ok 10-15 minut. Po czym wykładam pora i pokrojonego w drobną kosteczkę łososia oraz przygotowaną ze śmietany i jajek masę (dokładnie połączoną) oraz posypuje serekiem Brie. Przykrywam resztką ciasta. Zapiekam kolejne 30 minut. Gotowe! tak podaje - i w tej postaci się zajadamy naszą zapiekanką :) Smacznego!

 

porowa1

 

19:35, werkowoo
Link Dodaj komentarz »

jestem fanką kremów, ale tylko tych zupowo-warzywnych:) za słodkimi nie przepadam! aczkolwiek inne słodycze uwielbiam:) zupa którą za chwilę zaprezentuje powstała z pora który został mi z zapiekanki porowo-łososiowej.

 

Zupa krem porowa

 

Składniki:

 

zielona góra z 2 porów

woda potrzebna do zalania części pora

kostka rosołowa

1/4 kostki masła

pól szklanki śmietany 18%

sól, pieprz i cukier

 

Przygotowanie:

 

części pora pokrojone w kosteczkę zalewamy wodą, gotujemy 30 minut na wolnym ogniu. Pod koniec gotowania dodajemy masło i smietanę, energicznie mieszamy. Gdy masło się rozpuści a śmietana ładnie połączy doprawiamy solą, pieprzem i cukrem. Następnie miksujemy i zupa gotowa. Podajemy z grzankami lub groszkiem ptysiowym. Smacznego.

 

zupap

 

 

19:22, werkowoo
Link Dodaj komentarz »

Witam Wszystkich serdecznie

 

zrobiłam dzisiaj koktajl, tzn. robiłam go całą zimę gdyż zamroziłam sobie baaaardzo dużo truskawek :) i naprawdę bardzo się cieszyłam za każdym razem gdy tylko raczyłam się tym napojem. A jest łatwy i prosty jak wszystkie koktajle:)

 

Koktajl truskawkowo-bananowy

 

Składniki:

 

dla 1 osoby

- 1 banan

- 10 truskawek

- pół szklanki wody może być mineralna może być przygotowana

 

Przygotowanie:

 

wszystkie wyżej wymienione składniki zmiksować w mikserze. KONIEC !!!

SMACZNEGO!!!!

 

koktajl

18:24, werkowoo
Link Dodaj komentarz »
środa, 20 marca 2013

Witam wszystkich

 

dzisiaj na obiad szybkie danie włoskie dla jej największego miłośnika - czyli mojej drugiej połowy. Szybki przegląd półek w kuchni oraz lodóweczki i powstało szybkie i smaczne danie wprost ze słonecznej Italii.... Wiosno przybądź!!!

 

Makaron z poledwicą łososiową

 

Składniki:

 

Ugotowany makaron - wszystko jedno jaki - zależy od Waszej fantazji

100 g polędwicy łososiowej pokrojonej w kosteczkę (niekoniecznie musicie mieć polędwice)

1/3 pęczka pietruszki - posiekanej oczywiście

sól, pieprz, zioła prowansalskie

oliwa z oliwek

 

Przygotwanie:

 

W garnku wlewamy łyżkę oliwy z oliwek gdy będzie już miała odpowiednią temperaturę wrzucamy naszą polędwicę oraz pietruszkę - doprawiamy solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi. Gotowe. Czyż nie proste??? :)

 

losos

 

17:43, werkowoo
Link Dodaj komentarz »
wtorek, 19 marca 2013

ostatni numer na dzisiaj:)

Namówiła mnie druga połowa, która lubi babeczki na słono;)

 

Muffiny z fetą i papryką

 

Składniki:

 

1 czerwona papryka

125 g masła

szklanka mleka

2 jajka

opakowanie serka feta

400 g mąki

2 łyżeczki proszku do pieczenia

sól, pieprz, słodka czerwona papryka w proszku, gałka muszkatołowa wszystko wg uznania i granicach rozsądku.

 

Przygotowanie:

Paprykę na łyżce oleju usmażyłam pokrojoną w kosteczkę i po usmażeniu odstawiłam do ostygnięcia. Ser feta pokroiłam w kostkę. Masło rozpuściłam i również odstawiłam do ostygnięcia. Przygotwane suche składniki, tj. mąkę, proszek do pieczenia i przyprawy dokładnie wymieszałam w jednej misce. W drugiej dokładnie połączyłam jajka, mleko i masło. Do suchych wrzuciłam paprykę i fetę oraz przygotowaną mokrą masę. Szybko wymieszałam - grudkami się nie przejmowałam. Przełożyłam do papilotek i piekłam w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni Celcjusza około 30 minut bez termo! Pycha!!! Przepis pochodzi ze strony www.mojewypieki.com. Polecam stronę i przepisy Pani Doroty! Jest REWELACYJNA!!!

 

mfeta


 

20:40, werkowoo
Link Dodaj komentarz »
 
1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 6